Beskyt personlige oplysninger
 

Beskyt personlige oplysninger

Lisa snydes af typosquattere og får stjålet sin identitet
 

​Engang var Lisas kodeord ’lisa1234’ til alle hjemmesider og elektroniske enheder. Det var så nemt at huske. I dag ved hun, hvor vigtigt det er ikke at genbruge den samme adgangskode.

Hver eneste dag deler du personlige oplysninger om dig selv på nettet. Er du ikke opmærksom, havner oplysningerne i de forkerte hænder, og så kan det i værste fald føre til identitetstyveri og få store økonomiske konsekvenser.

Genbrug ikke adgangskoder

I filmen ser vi Lisa efterlade sin computer uden opsyn på en café. Hun er både logget ind på sin Facebook og mailkonto. Imens hun er væk fra computeren overfører en forbryder et program via et usb-stik. Programmet overfører hendes tastetryk til it-kriminelle, der nu kan logge ind på alle Lisas konti.
 
Lisa bruger samme kode til alle tjenester på nettet. Derfor har svindlerne nu adgang til en lang række af personlige oplysninger, som de bruger til at overtage styringen af hendes Facebook, hacke hendes kreditkort, melde hende ud af studiet og købe en hulens masse avisabonnementer. Knap så fedt, vel?
 

Hvordan håndterer jeg forskellige adgangskoder?

Det er mest optimalt at have 2-3 adgangskoder, som du benytter til forskellige hjemmesider. Udskift koderne én gang hvert halve år, og gør dem unikke, så kun du er i stand til at gætte indholdet. Allerhelst skal du have en kode med mindst otte små og store bogstaver samt tal. Undgå for alt i verden standardkoder som ’1234’ eller ’password’.
 
Gå ind på Pengeuges Facebookside, og del dine erfaringer med at beskytte personlige oplysninger på nettet: